Těstoviny, nechápu jak je to možné, ale snad všechny děti co znám je milují. :D. Filípek je jí klidně i tak samotné bez omáčky. Takže když vařím doma, dělám teď hodně i těstovinová jídla, u nichž mám jistotu, že mu budou chutnat.

Jedno z těch jídel je i tato boloňská omáčka. Uvařila jsem ji pro nás zase plný hrnec, abychom si ji mohli pěkně nakrabičkovat.

Protože v receptu není maso, je vlastně omáčka jednoduchá a hned hotová. Ale pokud máte čas a chcete ji nechat vařit pomalu třeba hodinu… tak není problém.

Boloňská omáčka s čočkou

cca 6 porcí | 1 hodina | SNADNÉ

  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 petržele
  • 5 mrkví
  • 2 stroužky česneku
  • 3 plechovky sekaných rajčat
  • sůl
  • ½ lžičky saturejky
  • lžíce italských bylinek (nebo provensálské koření)
  • 200 g čočky (malé hnědé)

Cibuli a zeleninu si nakrájím dopředu na malé kostičky. Na oleji si osmahnu cibuli a jakmile začne chytat barvu přidám zeleninu, kterou nechám v hrnci pár minut opékat, než začne vonět. Pak přidám prolisovaný česnek, který nechám asi tak minutku na oleji jen rozvonět a hned vše zaliju sekanými rajčaty. 

Plechovky vždy vyplachuju vodou, kterou do hrnce leju také. Vše osolím, dám saturejku a italské bylinky a nechám vše pod pokličkou vařit. 

Můžete směs vařit na mírném stupni třeba hodinu a nebo jen dokud není zelenina měkká. 

Jakmile je zelenina měkká přidávám propláchnutou čočku a ještě vařím, dokud čočka nezměkne. Přibližně deset minut.

Hotovou omáčku servíruju s uvařenými špaldovými těstovinami a zasypu vše lahůdkovým droždím.

Pokud jako já, chystáte jídlo do krabičky, můžete uvařené těstoviny dát vedle omáčky. Případně těstoviny a omáčku úplně zvlášť. Aby těstoviny od omáčky moc nezvlhly.