Filípkovi jsem chtěla k svátku udělat nějaký jednoduchý dort. Nechtělo se mi trávit dortem celý den a tak jsem si říkala něco nepečeného s ovocem nebo tak. Ale Filípek chtěl veliké dorty, složité, no nemohli jsme se domluvit.

Nakonec nás napadlo, udělat pečené nanuky. Sem tam je kupujeme v pekárně Kabát. Jsou oříškové, vláčné a moc dobré. Chtěla jsem je doma už dlouho zkusit, ale nebyla příležitost.

Rovnou jsem postup i natočila, že když se povedou, budu s vámi sdílet recept.

A povedly se!

Pečené nanuky

cca 20 zmrzlin | příprava cca 2 hodiny | SNADNÉ

  • 100 g lískových ořechů
  • 150 g špaldové mouky hladké
  • 150 g špaldové mouky celozrnné
  • 60 g kokosového cukru
  • ½ kypřící prášku do pečiva – bez fosfátů
  • 150 g jablečného pyré
  • 250 ml vody

Poleva

  • 4 bílé čokolády 
  • 2 vrchovaté lžíce kokosového krému
  • potravinářské barvivo

  • 1 bílá čokoláda na cákance
  • ozdobičky

Ve veliké misce jsem si nejdříve smíchala suché suroviny – obě mouky, mleté oříšky, cukr a kypřící prášek do pečiva. Potom jsem přidala do těsta jablečné pyré, vodu a vymíchala těsto. 

Hotové těsto jsem rozdělila do formiček, které mám na zmrzliny a dala jsem je péct do trouby na 170 stupňů na 20 minut. Hotové nanuky jsem je nechala trochu vychladnout, aby se mi při vyndavání z formiček nezničily. A nechala jsem je ještě na mřížce úplně vychladnout. 

Mezitím jsem si rozpustila čokoládu na vodní lázni i s kokosovým krémem a obarvila potravinářským barvivem. 

Vychladlé nanuky jsem potom napíchla na dřívko a obalila v čokoládě. Vyskládala jsem je na plech s pečícím papírem a dala do lednice lehce zatuhnout. Mezitím jsem si rozpustila bílou čokoládu, kterou jsem dala do sáčku a pomocí malé dírky jsem hotové nanuky ještě dozdobila. Nakonec jsem nasypala pár ozdobiček a foukal trochu třpytivého prachu a dala zase na chvilku do lednice zatuhnout. 

Když byla čokoláda na nanukách ztuhlá, vzala jsem nůž a nožem odkrojila přebytečnou čokoládovou polevu. Takto nachystané nanuky jsem ještě dala přes noc do lednice úplně zatuhnout. 

Před podáváním jsem je vytáhla na půl hodiny ven z lednice, aby vše povolilo a nebyly tak ztuhlé. 

Tip – pokud použijete místo špaldové mouky, mouku pšeničnou, použijte do těsta více vody. Výsledek by měl být stejný.