Filípkovi jsem chtěla k svátku udělat nějaký jednoduchý dort. Nechtělo se mi trávit dortem celý den a tak jsem si říkala něco nepečeného s ovocem nebo tak. Ale Filípek chtěl veliké dorty, složité, no nemohli jsme se domluvit.
Nakonec nás napadlo, udělat pečené nanuky. Sem tam je kupujeme v pekárně Kabát. Jsou oříškové, vláčné a moc dobré. Chtěla jsem je doma už dlouho zkusit, ale nebyla příležitost.
Rovnou jsem postup i natočila, že když se povedou, budu s vámi sdílet recept.
A povedly se!
Pečené nanuky
cca 20 zmrzlin | příprava cca 2 hodiny | SNADNÉ
- 100 g lískových ořechů
- 150 g špaldové mouky hladké
- 150 g špaldové mouky celozrnné
- 60 g kokosového cukru
- ½ kypřící prášku do pečiva – bez fosfátů
- 150 g jablečného pyré
- 250 ml vody
Poleva
- 4 bílé čokolády
- 2 vrchovaté lžíce kokosového krému
- potravinářské barvivo
- 1 bílá čokoláda na cákance
- ozdobičky
Ve veliké misce jsem si nejdříve smíchala suché suroviny – obě mouky, mleté oříšky, cukr a kypřící prášek do pečiva. Potom jsem přidala do těsta jablečné pyré, vodu a vymíchala těsto.
Hotové těsto jsem rozdělila do formiček, které mám na zmrzliny a dala jsem je péct do trouby na 170 stupňů na 20 minut. Hotové nanuky jsem je nechala trochu vychladnout, aby se mi při vyndavání z formiček nezničily. A nechala jsem je ještě na mřížce úplně vychladnout.
Mezitím jsem si rozpustila čokoládu na vodní lázni i s kokosovým krémem a obarvila potravinářským barvivem.
Vychladlé nanuky jsem potom napíchla na dřívko a obalila v čokoládě. Vyskládala jsem je na plech s pečícím papírem a dala do lednice lehce zatuhnout. Mezitím jsem si rozpustila bílou čokoládu, kterou jsem dala do sáčku a pomocí malé dírky jsem hotové nanuky ještě dozdobila. Nakonec jsem nasypala pár ozdobiček a foukal trochu třpytivého prachu a dala zase na chvilku do lednice zatuhnout.
Když byla čokoláda na nanukách ztuhlá, vzala jsem nůž a nožem odkrojila přebytečnou čokoládovou polevu. Takto nachystané nanuky jsem ještě dala přes noc do lednice úplně zatuhnout.
Před podáváním jsem je vytáhla na půl hodiny ven z lednice, aby vše povolilo a nebyly tak ztuhlé.
Tip – pokud použijete místo špaldové mouky, mouku pšeničnou, použijte do těsta více vody. Výsledek by měl být stejný.