Domácí pekárna Croustina od Panasonic

Udělat domácí chléb nebylo nikdy jednodušší… no vážně!

Mám velikost radost z toho, že jsem mohla (mezi prvními) otestovat tuto úžasnou domácí pekárnu Croustinu od Panasonic.

Už ji mám doma pár měsíců a připravila jsem v ní spousty úžasných chlebů. Takže myslím, že je skvělý okamžik na to, vám o pekárně Croustina poreferovat.

Pečivo jsme s Vašíkem skoro přestali jíst. Dáváme si ho jen výjimečně a péct domácí chleba – i když jsem se snažila udělat co nejednodušší variantu receptu na chléb – stále zabere dost práce a času.

A mě se líbí varianta pečiva, které si udělám doma a vím přesně z jakých surovin, Croustina mi na tohle přijde naprosto ideální.

První domácí pekárna, která upeče chléb i s kůrkou.

Většina domácích pekáren upeče chléb, který se konzistencí i vzhledem podobá toustovému chlebu a popravdě ten nemám vůbec ráda. Miluju pořádný chleba s jemnou střídkou a pěkně vypečenou kůrkou a Croustina, přesně takový vytvoří.

Mrkněte také na moji videorecenzi, kde je rozdíl v propečenosti chleba vidět nejvíce.

Pekárna mě nejprve zaujala svým vzhledem, má příjemný design a podle mě se hodí do každé kuchyně. Já jsem ráda, že jsem mohla otestovat tu bílou variantu, kde tvar pekárny ještě více vynikne a prosvětlý kuchyňskou linku.

Vzhled, ale není to jediné co je na pekárně úžasné. Má jednoduché ovládání a především peče úžasné chleby.

Testovala jsem několik programů, ale vždy jsem nakonec zůstala u programu č.1. Ať už jsem pekla normální chléb nebo žitný či celozrnný. S programem č.1 jsem byla vždy nejvíce spokojená. I s velikostí chleba, který je pro dva akorát. (V pekárně se dají péct i velké chleby, ale ty jsem zatím nezkoušela.)

Příjemné je, že v návodu už máte nějaké základní recepty, takže se od nich můžete odpíchnout a pak si vytvořit svůj vlastní. Tak jsem to udělala i já. Množstvím mouky, droždí a vody se řídím dle receptu na určitý program, avšak ostatní ingredience, jako různá semínka, olivy, nebo koření.. ale i druhy mouky – si už míchám podle chuti a nálady.

Samotná příprava chleba je úžasně jednoduchá, nasypete do nádoby všechny ingredience – vždy je dobré začít droždím, poté moukou a na to přídavné ingredience – sůl, koření, oříšky… Na závěr vše zalít vodou či jinou tekutinou. O zbytek se už postará pekárna Croustina, takže v podstatě vám příprava zabere maximálně 10 minut.

Jak vymazlit chléb ještě víc?

Přibližně hodinu před koncem programu začíná pekárna Croustina péct, takže pokud chcete na chléb nasypat nějaká semínka, nebo zlehka posypat moukou (aby se vzhledem ještě více podobal chlebu z pece) je právě vhodný čas. Během pečení je lepší už pekárnu neotvírat, může se totiž stát, že se chléb srazí – nojo.. to píšu z vlastní zkušenosti :)).

Během pečení, chléb krásně provoní celý byt a zvukový tón ohlásí, když je hotový. Pak je  potřeba chléb ihned vyklopit z nádoby a dát na mřížku vychladnout. Při vyndavání s nádobou pořádně klepněte o prkénko, aby se chléb odloupl od hnětacího háku, který je na dně. Nádobu po upečení chlebu neumývám. Má úžasně hladký povrch, takže umývat ji ani není potřeba. Maximálně jen odrobím zbytky těsta z háku.

A co další možnosti?

Samosebou, že pekárna má i další programy na přípravu marmelády, různých těst i bezlepkového chleba. Avšak já jsem tak nadšená z domácího chleba, že marmeládu nebo těsto mě nenapadlo v pekárně zkoušet… to si raději upeču další bochníček. :))

A teď nedostatky!

Na pekárně Croustina se opravdu hodně složitě hledají nějaké nedostatky. Ale kdo hledá, najde :D.

Když chcete péct více chlebů po sobě, tak vás pekárně nenechá. Hned po upečení prvního chleba je v pekárně vyšší teplota než ta, kterou pekárna používá pro hnětení a kynutí. Což může být někdy překážkou.. My jsme to tedy vyřešili tak, že jsme pekárnu dali na pár minutek otevřenou ven a ona hodně rychle vychladla a mohli jsme v pečení pokračovat.

No a poslední – za mě největší nedostatek – je pro mě v tom, že chléb z pekárny Croustina je tak výborný, že i přes silnou vůli, se opět zamilujete do křupavého chleba, kterému se prostě nedá odolat.D.


Pokud přemýšlíte, že si domů pořídíte domácí pekárnu, tak já jednoznačně na 1000% doporučuju Croustinu od Panasonic! Prostě lepší chléb, vám žádná jiná neudělá.


2 thoughts on “Domácí pekárna Croustina od Panasonic

    1. Tato pekárna myslím nemá program na kváskový chléb. Ale je tu program kynutí a pečení, takže vlastně si jej můžete uzpůsobit podle sebe. Nebo si chlebík nechat nakynout volně a v pekárně jej nechat už jen dopéct :).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *