
Udělat domácí chléb nebylo nikdy jednodušší… no vážně!
Mám velikost radost z toho, že jsem mohla (mezi prvními) otestovat tuto úžasnou domácí pekárnu Croustinu od Panasonic.
Už ji mám doma pár měsíců a připravila jsem v ní spousty úžasných chlebů. Takže myslím, že je skvělý okamžik na to, vám o pekárně Croustina poreferovat.
Pečivo jsme s Vašíkem skoro přestali jíst. Dáváme si ho jen výjimečně a péct domácí chleba – i když jsem se snažila udělat co nejednodušší variantu receptu na chléb – stále zabere dost práce a času.
A mě se líbí varianta pečiva, které si udělám doma a vím přesně z jakých surovin, Croustina mi na tohle přijde naprosto ideální.

První domácí pekárna, která upeče chléb i s kůrkou.
Většina domácích pekáren upeče chléb, který se konzistencí i vzhledem podobá toustovému chlebu a popravdě ten nemám vůbec ráda. Miluju pořádný chleba s jemnou střídkou a pěkně vypečenou kůrkou a Croustina, přesně takový vytvoří.
Mrkněte také na moji videorecenzi, kde je rozdíl v propečenosti chleba vidět nejvíce.
Pekárna mě nejprve zaujala svým vzhledem, má příjemný design a podle mě se hodí do každé kuchyně. Já jsem ráda, že jsem mohla otestovat tu bílou variantu, kde tvar pekárny ještě více vynikne a prosvětlý kuchyňskou linku.

Vzhled, ale není to jediné co je na pekárně úžasné. Má jednoduché ovládání a především peče úžasné chleby.
Testovala jsem několik programů, ale vždy jsem nakonec zůstala u programu č.1. Ať už jsem pekla normální chléb nebo žitný či celozrnný. S programem č.1 jsem byla vždy nejvíce spokojená. I s velikostí chleba, který je pro dva akorát. (V pekárně se dají péct i velké chleby, ale ty jsem zatím nezkoušela.)
Příjemné je, že v návodu už máte nějaké základní recepty, takže se od nich můžete odpíchnout a pak si vytvořit svůj vlastní. Tak jsem to udělala i já. Množstvím mouky, droždí a vody se řídím dle receptu na určitý program, avšak ostatní ingredience, jako různá semínka, olivy, nebo koření.. ale i druhy mouky – si už míchám podle chuti a nálady.
Samotná příprava chleba je úžasně jednoduchá, nasypete do nádoby všechny ingredience – vždy je dobré začít droždím, poté moukou a na to přídavné ingredience – sůl, koření, oříšky… Na závěr vše zalít vodou či jinou tekutinou. O zbytek se už postará pekárna Croustina, takže v podstatě vám příprava zabere maximálně 10 minut.

Jak vymazlit chléb ještě víc?
Přibližně hodinu před koncem programu začíná pekárna Croustina péct, takže pokud chcete na chléb nasypat nějaká semínka, nebo zlehka posypat moukou (aby se vzhledem ještě více podobal chlebu z pece) je právě vhodný čas. Během pečení je lepší už pekárnu neotvírat, může se totiž stát, že se chléb srazí – nojo.. to píšu z vlastní zkušenosti :)).
Během pečení, chléb krásně provoní celý byt a zvukový tón ohlásí, když je hotový. Pak je potřeba chléb ihned vyklopit z nádoby a dát na mřížku vychladnout. Při vyndavání s nádobou pořádně klepněte o prkénko, aby se chléb odloupl od hnětacího háku, který je na dně. Nádobu po upečení chlebu neumývám. Má úžasně hladký povrch, takže umývat ji ani není potřeba. Maximálně jen odrobím zbytky těsta z háku.

A co další možnosti?
Samosebou, že pekárna má i další programy na přípravu marmelády, různých těst i bezlepkového chleba. Avšak já jsem tak nadšená z domácího chleba, že marmeládu nebo těsto mě nenapadlo v pekárně zkoušet… to si raději upeču další bochníček. :))
A teď nedostatky!
Na pekárně Croustina se opravdu hodně složitě hledají nějaké nedostatky. Ale kdo hledá, najde :D.
Když chcete péct více chlebů po sobě, tak vás pekárně nenechá. Hned po upečení prvního chleba je v pekárně vyšší teplota než ta, kterou pekárna používá pro hnětení a kynutí. Což může být někdy překážkou.. My jsme to tedy vyřešili tak, že jsme pekárnu dali na pár minutek otevřenou ven a ona hodně rychle vychladla a mohli jsme v pečení pokračovat.
No a poslední – za mě největší nedostatek – je pro mě v tom, že chléb z pekárny Croustina je tak výborný, že i přes silnou vůli, se opět zamilujete do křupavého chleba, kterému se prostě nedá odolat.D.
Pokud přemýšlíte, že si domů pořídíte domácí pekárnu, tak já jednoznačně na 1000% doporučuju Croustinu od Panasonic! Prostě lepší chléb, vám žádná jiná neudělá.

Prosím peče chléb taky kváskový?
Tato pekárna myslím nemá program na kváskový chléb. Ale je tu program kynutí a pečení, takže vlastně si jej můžete uzpůsobit podle sebe. Nebo si chlebík nechat nakynout volně a v pekárně jej nechat už jen dopéct :).
Zdravím paní Věro, já peču v této pekárně perfektní kváskový chleba. Vyberu program číslo 8, dodržím přesně postup vkládání surovin dle přiloženého receptu a nahoru navíc přidám semínka nebo ořechy a rozkvas (20g kvásku + 150 ml vody + 150 g žitná chlebové mouky, po 12 h kvašení).
Alice
Dobrý den,kde bych prosím našel recept na kvaskovy chléb ?
Pěkný den, recepty na kváskové chleby ještě nemám hotové. Bude to jedna samostatná kapitola. Je to obsáhlé téma a plánuju je na příští rok.
Je u CROUSTINY i možnost nastavení vlastního programu pečení? Myslím tím, jestli si mohu nastavit teplotu a dobu kynutí, pečení a podobně.
Co jsem vyčetla z návodu, tak dá se upravovat délka kynutí a délka hnětení skoro u většiny programů. Ale úplně si navolit vlastní program, to zde asi nejde. Nicméně já bych si to ani netroufla :D.
A je hlučná?
Hlučná mi nepřišla, „nejhlučnější“ část je když hněte těsto. Ale to jen tak bzučí.
Vyrábí se ještě? Chtěl jsem si ji koupit, bohužel již není k dostání. 🙁
Máte pravdu, dívala jsem se a nikde není pekárna dostupná. To je veliká škoda, pekárna je totiž super! Bohužel vůbec nevím, co se mohlo stát. Paní, se kterou jsem komunikovala, už v Panasonic nepracuje. Takže to ani nemám jak zjistit. Ale doporučuji napsat nebo zavolat na nějakou jejich infolinku nebo podporu.
Dobrý den,
vaše video mě nadchlo a uvažuju o koupi této pekárny. Chci se zeptat: zkoušela jste v ní upéct nějakou buchtu (kupříkladu perník) bez míchání těsta v míse zlášť? A ještě bílý chleba jako veka, na který by si děti daly džem nebo nutelu?
Moc děkuju, Magda
Pěkný den,
v pekárně jsem pekla pouze chleba. Nic jiného mě ani nenapadlo tam péct :)). A bílý chléb v tom jde také upéct, záleží jaké použijete mouky a propečenost kůrky si můžete nastavit :). Ale zda to bude konzistencí jako veka, to nevím. Já v ní peču vždy celozrnné chleby :).
ďakujem za video, nie je rozsiahle ani príliš do detailov vstupujúce, ale po prečítaní a študovaní si témy domácich pekární mi doplnilo vitálne detaily, ktoré som nikde neobjavil. Takže super. Mám však otázku. Pečiete na pekárni ešte aj dnes? Pýtam sa preto, lebo veľa užívateľov sa sťažuje na začínajúcu chybu v prilnavosti pečiacej nádoby po zhruba 6-9 mesiacoch, čo nakoniec každého priviedlo buď to k výmene pečiacej nádoby alebo zastaveniu používania pekárne. Aká je Vaša skúsenosť? Vďaka.
Nejsem expert na domácí spotřebiče :). Takže hlavně jsem chtěla předat svojí zkušenost. V pekárně pečeme stále. Ale teď dělám spíš kváskové chleby a ty peču normálně v troubě.
Jak píšete s tou nádobou, mě se nic podobného nestalo a to jsme těch chlebů upekli opravdu dost. Ale model, který jsem dostala byl v době, kdy ještě pekárna nebyla na trhu a mohlo se to změnit. Nicméně vím, že jeden čas byla úplně vyprodaná a je možné, že je tento nedostatek v nových pekárnách vychytaný. Lepší bude, když napíšete přímo do Panasonic a poptáte se tam. Případně jim i nahlašte tento nedostatek. Věřím, že budou rádi, za každý podmět ke zlepšení.
Mějte se krásně!
Dobrý den. Já přemýšlím nad touto pekárnou https://netobchodak.cz/domaci-pekarny/2174864-domaci-pekarna-unold-backmeister-top-edition-68415-615-w-stribrna.html ale oplatí se to dneska?
Chtěla bych si koupit domácí pekárnu a rozhoduji se mezi touto Panasonic a Eta Delicca. Kůrka u Crustiny mě láká. Nemám s pekárnami žádné zkušenosti.
Dotazy:
Udělám v ní taky kváskový chleba? ( Měla bych to těsto pŕikynutí překládat)
Protože jsem pochopila, že nevýhody pečení v pekárně jsou absence kůrky, nevábný tvar, díra po háku. A Panasonic jako jediná pekárna si s těmito závadami poradil.
Pokud použiju droždí, (nebudu mít čas na pohrávání si s kváskovou variantou),
můžu dát i čerstvé?
Vygúglovala jsem i návod, všude se píše o bílé mouce. Stačí jednoduše u menu 1 nahradit část pšeničné žitnou a je to vyřešené?
Děkuji a těším se na odpověď. Eva
Pěkný den,
nejprve se omlouvám, že odpovídám až po takové době. Úplně mi komentář zapadl.
Já moc zkušeností s jinými pekárnami také nemám, ale co jsem vyzkoušela, tak chleba z této pekárny mi chutnal nejvíce. Jen tedy stále je v něm díra po háku – co vím, tak zajíždějící hák má pekárna od SAGE – ale ta nedělá tu úžasnou kůrku.
Kváskový chléb jsem v domácí pekárně popravdě nikdy nezkoušela. Překládat by se určitě nemusel, protože se peče ve formě. Jen kvásek pracuje jinak než droždí a také každý kvásek pracuje trochu jinak, zaleží jak je fit. Ale to by vše stálo za to vyzkoušet.
Já peču kváskové chleby klasiky v troubě.
Jinak s droždím, také nemám zkušenost s čerstvým, popravdě nevím, kolik toho čerstvého by bylo potřeba dát.
Co se týče mouky, tohle je hodně o tom, testovat a odladit. Každá mouky má jinou savost, takže je potřeba si vychytat množství vody. Potom také žitná mouka – bývá hodně lepivá a hutná… nezkoušela jsem v pekárně 100% žitný chléb. Vždy jsem dělala mix různých druhů muk.I mouky celozrnné bývají hutnější. Klasická pšeničná, nebo i špaldová hladká, zajistí to, že chléb nebude tak hutný a pěkně nakyne.
Ale vše je o tom, to vyzkoušet a najít si takový recept, který vám bude nejvíce vyhovovat a chutnat.
Dobrý den, přípravu těsta s kváskem hnětete v této pekárně? A pak upečete v troubě?
Kváskový chléb jsem v této troubě nikdy nepekla. Ten dělám zvlášť normálně v troubě a kyne mi v ošatce, prostě klasika. Mám už od léta na kváskový chleba natočený videorecept, ale nebyl čas jej dát dohromady.
Nenapsala by jste konkrétně i značky mouky co jste použila? Nějak se mi nedaří upéct stejný chleba co máte na videu.
Bohužel to si už nepamatuju, je to už pěkná řádka let :D. A vy máte stejnou pekárnu?
Já teď ráda používám bio mouky Pernerka, které jsou za super cenu v Lidlu.