Hrachová kaše se vlastně dělá sama. Není na to potřeba žádné velké umění, ani žádná velká péče. Nejvíc času zabere máčení hrachu a pak vaření… ale po tu dobu vás naštěstí hrách nepotřebuje. Takže i když příprava trvá dlouho, recept vyžaduje jen minimum vašeho času.

Recept jsem dělala do svého týdenního jídelního plánu do krabiček. Takže je dělaný na devět porcí, abychom si jej rozdělili na obědy a večeře pro tři lidi.

Hrachová kaše ze zeleného hrachu

cca 9 porcí | 1 hodina + máčení | SNADNÉ

  • 1 kg zeleného půleného hrachu
  • sůl
  • lžička saturejky
  • voda

příloha

  • 3 velké cibule
  • 1 veliký celer
  • 10 mrkví
  • 2 červené řepy
  • olivový olej
  • sůl

Hrách si namočím přes noc ve vodě. Poté ho důkladně propláchnu a napustím do hrnce čistou vodu. Přidám sůl, saturejku (pro lepší stravitelnost) a dám hrách vařit. Množství vody je hodně individuální. Záleží, jak hustou hrachovou kaši budete chtít. Já dávám vždy míň – jen třeba kousek nad hrách a pak podle potřeby přidávám.

Hrách nechám vařit do změknutí. Může to trvat přibližně 40 minut. 

Nakonec hotovou hrachovou kaši rozmixuju tyčovým mixérem.

Pokud kaši servírujete hned, dolaďte její konzistenci. Když ale budete kaši nechávat chladnout a dávat do krabiček tak jako já, je potřeba kaši hodně naředit. Aby byla v konzistencí jako hrachová polévka. Během chladnutí kaše začne opravdu hodně houstnout.

Někdo rád přidává do hrachové kaše i česnek. Záleží na vaší chuti.

V mezičase, když se hrách vaří, je ideální čas na to připravit si k němu přílohu. Miluju hrachovku s cibulí, takže nakrájím cibuli na proužky a osmahnu na dostatečném množství oleje dozlatova.

Hrachová kaše je výborná s pečenou zeleninou. Já mám ráda pečený celer, mrkev a červenou řepu. Zeleninu si očistím, nakrájím na hranolky a rozložím na plech. Osolím a poleju olejem. Zeleninu peču v troubě na 200 °C dokud není měkká.