Tento úžasně vláčný jablečný perník musíte rozhodně vyzkoušet. Nečekejte žádné nadýchané těsto. Díky moukám a nastrouhanému jablíčku uvnitř, je perník hutný a krásně vláčný. Takže zasytí už malý kousek a nestane se, že sníte celý plech na posezení :D.
Kyselá marmeláda a poleva z hořké čokolády udělají z tohoto perníku naprostou chuťovou pecku!
Jablečný perník s čokoládovou polevou
forma 20 x 30 cm | cca 20 minut + pečení | SNADNÉ
- 250 g mouky z ovesných vloček
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- celý kypřící prášek do pečiva (bez fosfátů)
- 2 lžíce kakaa
- lžička perníkového koření
- 70 g kokosového cukru
- 60 g kokosového tuku
- velké jablko (nebo dvě menší)
- cca 350 ml teplé vody
- 80 g rozinek
- 50 g lískových ořechů
Na dokončení
- 100 g čokolády (80%)
- cca 3 lžíce džemu z černého rybízu
- nasekané lískové oříšky
- quinoové pukance
Ve velké míse si nejdříve smíchám všechny sypké suroviny. Takže obě mouky, kypřící prášek do pečiva, kakao, špetku soli, perníkové koření a kokosový cukr. Dále rozpuštěný kokosový olej, nastrouhané jablko a vlažnou vodu. Vymíchám těsto a přidám rovnou i rozinky a oříšky.
Všechno důkladně promíchám a vyleju těsto do pekáčku, který mám vymazaný olejem a vysypaný moukou.
Perník peču na 180 °C přibližně 40 minut.
Na vychladlý perník rozetřu džem. Já jsem použila džem s černým rybízem bez přidaného cukru, takže je úžasně kyselý.Pak vše zaliju rozpuštěnou 80% čokoládou. Naprosto božská kombinace!
Nakonec dozdobím nasekanými lískovými oříšky a quinoovými pukanci.
Čokoládu nechám zatuhnout a už se může servírovat.
Ahoj Aničko, perník jsem zkoušela a je moc dobrý. Sice jsem ho asi trochu přepekla, použila jsem větší plech, tak ho nemám tak vysoký a měla jsem ho tedy péct kratší dobu. Je to perfektní zdravější varianta buchty, určitě jsem ho nepekla naposledy.
Moc děkuji za zprávu. Jsem ráda, že perník chutnal. Já ho včera pekla zas. Je to aktuálně asi naše nejoblíbenější buchta :)).