Přírodní mýdla dělám doma už několik let. Pokaždé je vylepšuju a testuju pořád nějaké nové varianty. Ale už dlouho jsem se s vámi chtěla o tento koníček podělit. Tak je to tady – můj recept na růžové mýdlo. 🙂
Přírodní mýdla dělám výhradně z rostlinných tuků a to výrobou za studena. To je proces, kdy se tuky pouze zahřejou na teplotu, která je potřebná k jejich rozpuštění.
K tomu, aby tuky zmýdlovatěly je potřeba trochu chemie (já rozhodně nejsem odborník) a hydroxid sodný. Musíme si připravit tzv. louh, smícháním hydroxidu s vodou v určitém množství. Při práci s hydroxidem buďte velice opatrní, je to silná žíravina. Voda, po smíchání s hydroxidem, se hodně zahřeje a je potřeba ji nechat vychladit. Rovněž je dobré během práce pořádně větrat. Já to dělám tak, že si hydroxid s vodou rozmíchávám venku, a tam jej pak dám do misky se studenou vodou. Než se mi rozpustí tuky, mám louh studený. 🙂
Co se tuků týče, tak já používám při výrobě v základu už takovou klasiku. Tuky, které dáváte do základu nemusí být úplně ty nejkvalitnější – je zbytečné používat ty lisované za studena. Já používám olivový olej z pokrutin, palmový tuk (rafinovaný) z kontrolovaného ekologického zemědělství, kokosový tuk – rafinovaný (bez kokosové vůně) a ricinový olej.
Po smíchání tuků s louhem začnou tuky mýdlovatět a houstnout. Je potřeba opravdu důkladně promíchat, nejlépe to jde tyčovým mixérem.
Poté můžete přidat ty výživné složky – kvalitní oleje, vonné esence, vitamíny rozpuštěné v tucích, med, vločky i sušené bylinky. Tohle je fáze, kdy si mýdlo vymazlíte.
Také můžete přidat barviva. Mě se osvědčila potravinářská barviva (ta neztrácí barvu, jako ta určená na mýdla) nebo barevné jíly či barevné oxidy.
Dalším krokem je zabalení formy do potravinové fólie a uložení do tepla. Je potřeba, aby mýdla prošla tzv. gelové fáze, kdy se většina hydroxidu zneutralizuje. V opačném případě bude mýdlo potřeba k uzrání delší čas, než se hydroxid zcela vytratí.
Mýdlo nechávám zrát minimálně 3 týdny. Během zrání mýdlo ztuhne a změní své PH. Je potřeba mýdla nechat v nějaké dobře větrané místnosti, takže v zimě zraje u nás ve sklepě a přes léto jej nechávám venku pod střechou. Hlavně pozor aby na něj nesvítilo moc sluníčko a nepršelo. 😀
Růžové mýdlo s třešňovým olejem
- 185 ml vody (nejlépe destilovaná, já používám většinou převařenou a ještě v ní vylouhuju nějaké bylinky)
- 65 g hydroxidu sodného
- 1 lžíce okvětních lístků růže
- 250 g olivového oleje z pokrutin
- 50 g ricinového oleje
- 100 g kokosového tuku (rafinovaný)
- 100 g palmového tuku (rafinovaný, z kontrolovaného ekologického zemědělství)
- okvětní lístky růže
- 1 lžíce třešňového oleje lisovaného za studena
- 1 lžíce vonné esence (jakou máte rádi)
- 1/2 – 1 lžíce růžového jílu (přidávejte podle intenzity barvy)
Celý postup na výrobu mýdla mám pro vás natočený.
Ahoj, krásný článek. Jen jsem se chtěla zeptat, jak potom myješ všechny věci? stěrku od mýdla, nádobu kde děláš hydroxid atak. Děkuji moc
Ahoj 🙂 Vše opláchnu horkou vodou a dám do myčky. Dřív jsem to normálně myla ve dřezu jako špinavé nádobí. Jen v rukavicích a houbičku jsem pak vyhazovala. Taky používám nádobí, které mám vyřazené jen na mýdla :).
Ahoj,
zajímalo by mě, kde nakupuješ materiál třeba na výrobu mýdel?
Děkuju Denisa
Ahoj většinou všechny věci nakupuji přes internet – na e-shopu ekokoza.cz 🙂
Dobrý den,mám dotaz,jak mýdla konzervujete?používáte nějaký konzervant?Děkuji za odpověd a krásný den,přeji,Lucka.
Do mýdel jsem nikdy žádný konzervant nedávala. Vím, že se dává třeba extrakt z granátových jader, ale nikdy jsem nic podobného nepřidávala. Doma mám i pár odřezků ze starších mýdel, jsou stále v pohodě.
Ahojky, chci si vyrobit mýdla doma, jen nemám teploměr. Je opravdu nutný? a pokud ano, kde jsi koupila ten, který používáš? Děkuji Míša
Ahoj teploměr je hodně důležitý. Je potřeba zajistit, aby obě kapaliny měli co nejvíce podobnou teplotu při spojení. Já používala předtím teploměry do vaničky pro děti a pak jsem si koupila normálně na internetu bezkontaktní teploměr. Je v podstatě jedno, jakým teploměrem to změříš. Jen potřebuješ takový, který má i vyšší hodnoty, třeba kolem 50 stupňů.Při měření dávej pozor na roztok hydroxidu. Používej rukavice a vždy teploměr opláchni, než jej budeš dávat do rozpuštěných tuků :).
Děkuji za info. Můžu poprosit o konkrétní teploměr, značku nebo odkaz? A ještě mě napadlo, že by šel použít i teploměr na zavařování ne?
Aničko, zdravím, jaké prosím máte rozměry té formy na mýdlo a kolik kousků Vám vyšlo z tohoto množství. Moc děkuji, plánuji, že ještě do Vánoc vyrobíme se synem pro babičky.
Formá má přibližně – 17cm – 9 cm. Mýdel z toho je většinou tak 7 nebo 8 kousků, záleží, jak silné je pak nakrájím. Jen buďte při výrobě opatrná. čerstvé mýdlo je silně zásadité a může poleptat kůži.
ahoj
Chtela bych se zeptat jak dlouho mýdla vydrzi? a mám to nechat nejak par dni aby se mýdlo zralo aby se upravil to Ph v nem?. Dekuji
Ano, určitě. Minimálně 3 týdny. Je to napsané nahoře v textu i to myslím říkám ve videu. Dají se pořídit i lakmusové papírky, co měří PH a dá se mýdlo zkontrolovat. Ale v tomhle složení chtějí aspoň 3 týdny – na dobře větraném místě (já je mám ve sklepě – v létě venku pod střechou) a během toho času otáčet :).
Dobrý den, konečně mi přišla dřevěná forma na mýdlo, ale potřebovala bych vědět, zda toto množství odpovídá rozměrům mé formy? Měří uvnitř 37 x 8 cm. Není to moc velké? Moc děkuji za odpověď🙂.
Ta forma co mám já je 17 cm – 9 cm – ta jedna část. Mám podobnou, co ty, ale mám ji rozdělenou na půl, abych mohla udělat dvě různé varianty mýdla. Pokud budeš dělat mýdlo do této formy, doporučuju udělat dvě dávky :). Nebo si ji rozdělit, třeba kouskem polystyrenu obaleném v potravinové fólii.
Dobrý den, zkoušela jsem mýdlo, podle tohoto Vašeho receptu. Vyšlo mi krásně, jsem z něj nadšená, jen mi u sebe nedržely ty dvě vrstvy. Co jsem udělala špatně? Předesílám , že jsem začátečník…
To je zvláštní, je možné, že jste nasypala hodně květů do mezivrstvy… možná mýdlová směs už byla tužší a obě vrstvy se nespojily. Variant může být hodně, proč se tak stalo. Je fakt, že tento recept je složitější pro začátečníky… udělám nějaké další recepty na mýdla, která budou jednodušší, aby vyšly všem dobře. Děkuji za podnět :).
Ahoj, včera jsem vyráběla mýdlo podle tvého videa a chtěla jsem se zeptat, pokud už je to den a mýdlo není tuhé a nedá se zatím nakrajet, mám ho třeba dát do zimy?
Dobrý den, jaká je hmotnost hotového produktu?
Cca 750g – 800g má celá „cihla“ mýdla. Záleží kolik tam přidáte třeba ještě olejů, nějakých květů a tak.
Dobrý den,
video vypadá krásně. Lze do mýdla přidat rostlinný glycerin? Případně v jaké fázi
Děkuji
Pěkný den,
s tím nemám vůbec žádné zkušenosti. Netuším, zda by tato mýdlová směs rostlinný glycerin přijala.
Dobrý den, tak jsem to zkoušel vytvořit dle vašeho návodu ale nejspíš jsem někde udělal chybu 😁😁
Po tom co je mýdlo hotové a umístěné do tepla se během půl hodiny vytvořila nahoře vrstva oleje. Pokud s tím mate zkušenost tak bych rad věděl kde jsem udělal chybu 😁 děkuji
Takovou zkušenost nemám. Napadá mě, že mohly být suroviny málo promíchané a olej se začal oddělovat. Jak silná vrstva oleje to je? Do jak velikého tepla jste mýdlo umístil?
Napište mi, jak to celé dopadlo.
Vrstva oleje mohla být cca 0,5 – 1 Cm tudíž poměrně dost. No a dopadlo to tak ze jsem olej vylil a mýdlo rozkrajel víceméně bez problému teď to bude 3 týden ve větrane místnosti a vypadá dobře. Vůně barva a aj pevnost mýdla mi přijde v pořádku tak nevím co se stalo.😁
Jsem ráda, že se nakonec i tak mýdlo povedlo! 🙂 Ale to se mi ještě nikdy nestalo :D.
Dobrý deň nemáte skúsenosť aj s výrobou mydla horúcim spôsobom aby nemuselo mydlo zreť tri týždne ?
Neznám, myslíte glycerinové mýdlo? Jiný způsob mýdel jsem nikdy nedělala. Pouze tento.