Sice už byla první adventní neděle, a tak bych měla přidávat hlavně vánoční recepty, ale věřím, že recept na dýňové noky se vám bude hodit i teď. Dýně je totiž k dostání celou zimu a když si takové dýňové noky uděláte do zásoby a necháte v mrazáku, budete je pak mít vždy rychle po ruce. 🙂

Recept je jednoduchý a díky tomu, že je dýňě pečená (ideálně z druhého dne), bude vám stačit na těsto minimum mouky.

Pokud neřešíte lepek a chtěli byste vynechat pohankovou mouku, bezproblému ji nahraďte v receptu moukou jinou, například špaldovou hladkou :). Jen počítejte s tím, že její potřebné množství se může trochu lišit. :).

Celý recept vznikl ve spolupráci s e-shopem www.green-market.cz

Dýňové noky s tymiánem a brusinkami

4 porce | cca hodina a půl | SNADNÉ

Na dokončení

Dýni si očistěte a nakrájejte na větší kousky, dejte do pekáčku, pokapejte olejem a posypejte solí.

Následně vložte dýni do předem vyhřáté trouby a pečte dokud nezměkne, cca 30 minut. 

Hotovou dýni nechte vychladnout a ideálně uložte na noc do lednice. Díky tomu nebudete potřebovat do těsta přidávat veliké množství mouky. 

Druhý den si upečenou dýni rozmačkejte vidličkou na kaši a přidejte k ní dýňový protein, pohankovou mouku a lístečky tymiánu. Vymíchejte těsto, které je potřeba nechat aspoň 10 minut odležet. 

Mezitím si nachystejte velký hrnec s osolenou vodou a dejte vodu vařit. 

Těsto je měkké, ale dobře se s ním pracuje.

Pomoučněte si pracovní plochu a těsto rozdělte na čtyři díly. Z těsta vyválejte váleček a příborovým nožem odkrajujte jednotlivé noky. Můžete je ještě lehce rozmáčknout vidličkou. 

Hotové noky dejte do vroucí vody a vařte přibližně tři minuty. 

Dýňové noky můžete pak zpracovat dál, podle libosti, nebo si je i zamrazit, abyste měli domácí noky vždy po ruce. 

Nebo zkuste tuto jednoduchou a rychlou úpravu. 

Noky vložte na pánev s pár kapkami olivového oleje a opečte je dozlatova. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, nechte jej rozvonět a pak ještě přidejte hrst brusinek. 

Opečené noky dejte na talíř, pokapejte olivovým olejem, zasypte lahůdkovým droždím, konopnými semínky a nakonec ještě ozdobte několika lístečky tymiánu. 

U mě na Instagramu v Reels máte i krátký videorecept. 🙂