Sice už byla první adventní neděle, a tak bych měla přidávat hlavně vánoční recepty, ale věřím, že recept na dýňové noky se vám bude hodit i teď. Dýně je totiž k dostání celou zimu a když si takové dýňové noky uděláte do zásoby a necháte v mrazáku, budete je pak mít vždy rychle po ruce. 🙂
Recept je jednoduchý a díky tomu, že je dýňě pečená (ideálně z druhého dne), bude vám stačit na těsto minimum mouky.
Pokud neřešíte lepek a chtěli byste vynechat pohankovou mouku, bezproblému ji nahraďte v receptu moukou jinou, například špaldovou hladkou :). Jen počítejte s tím, že její potřebné množství se může trochu lišit. :).
Celý recept vznikl ve spolupráci s e-shopem www.green-market.cz
Dýňové noky s tymiánem a brusinkami
4 porce | cca hodina a půl | SNADNÉ
- 1 menší dýně Hokaido (cca 1 kg)
- ½ lžičky himalájské soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g pohankové mouky
- 2 lžíce dýňového proteinu
- snítka tymiánu
Na dokončení
- lžíce olivového oleje
- stroužek česneku
- hrst brusinek
- tymián
- lahůdkové droždí
- konopná semínka
Dýni si očistěte a nakrájejte na větší kousky, dejte do pekáčku, pokapejte olejem a posypejte solí.
Následně vložte dýni do předem vyhřáté trouby a pečte dokud nezměkne, cca 30 minut.
Hotovou dýni nechte vychladnout a ideálně uložte na noc do lednice. Díky tomu nebudete potřebovat do těsta přidávat veliké množství mouky.
Druhý den si upečenou dýni rozmačkejte vidličkou na kaši a přidejte k ní dýňový protein, pohankovou mouku a lístečky tymiánu. Vymíchejte těsto, které je potřeba nechat aspoň 10 minut odležet.
Mezitím si nachystejte velký hrnec s osolenou vodou a dejte vodu vařit.
Těsto je měkké, ale dobře se s ním pracuje.
Pomoučněte si pracovní plochu a těsto rozdělte na čtyři díly. Z těsta vyválejte váleček a příborovým nožem odkrajujte jednotlivé noky. Můžete je ještě lehce rozmáčknout vidličkou.
Hotové noky dejte do vroucí vody a vařte přibližně tři minuty.
Dýňové noky můžete pak zpracovat dál, podle libosti, nebo si je i zamrazit, abyste měli domácí noky vždy po ruce.
Nebo zkuste tuto jednoduchou a rychlou úpravu.
Noky vložte na pánev s pár kapkami olivového oleje a opečte je dozlatova. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, nechte jej rozvonět a pak ještě přidejte hrst brusinek.
Opečené noky dejte na talíř, pokapejte olivovým olejem, zasypte lahůdkovým droždím, konopnými semínky a nakonec ještě ozdobte několika lístečky tymiánu.
U mě na Instagramu v Reels máte i krátký videorecept. 🙂