Zaručuji vám, že si tenhle recept na plněné batáty zamilujete! 

Je jednoduchý, ale přitom krásně kompletní jídlo. Díky přelivu se celé jídlo posune ještě o level výš. Pokud milujete batáty, zaručuji vám veliký úspěch!

Recept je koncipovaný na moje krabičkování – přípravu jídel na celý týden dopředu. Takže je ho opravdu hooodně.  Pokud si budete chtít udělat méně porcí, doporučuji  ubrat si na množství.

Plněné batáty s fazolkami a přelivem

8 porcí | 40 minut  + pečení | SNADNÉ

  • 4 batáty
  • sůl
  • olivový olej

náplň

  • 3 lžíce oleje
  • 250 g žampionů
  • 1 paprika
  • 2 cukety
  • lžíce italských bylinek
  • sůl
  • 240 g vařené čočky (1 plechovka)
  • hrst nasekané hladkolisté petržele

přeliv

  • 3 lžíce mandlového másla
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 1 lžička soli
  • lžíce vody (nebo podle potřeby)

na dokončení

  • konopná semínka

příloha

  • 900 g mražených fazolek udělaných na páře (3 balení)
  • lžíce zeleninového koření (Sonnentor)
  • sůl
  • 3 lžíce oleje

Začnu tím, že umyté batáty rozpůlím a položím na plech. Stranu řezu pomažu solí a olivovým olejem a všechny batáty otočím stranou řezu dolů. Takto dám batáty péct na 200 °C stupňů přibližně na 30 – 40 minut – záleží podle jejich velikosti. Hotové batáty nechám úplně vychladnout. Pokud je venku zima, dejte je ven :))

Mezitím si nachystám náplň do batátů. Na olivovém oleji si ve velké pánvi opeču žampiony pokrájené na menší kousky. Přidávám je na pánev postupně, aby se mi nezačaly dusit. K hotovým žampionům přidám na pánev cuketu nakrájenou na malé kostičky, společně s paprikou, také rozkrájenou na kostičky. Přidám sůl a zeleninové koření,  zaklopím pokličkou a nechám chviličku dusit. Když je zelenina měkká, přidám uvařenou čočku a nechám vše ještě na chvilku prohřát. Do hotové směsi přidám nasekanou hladkolistou petržel.

Když jsou batáty studené vydlabu do nich lehce díru, jen tak, aby se mi batát nerozpadl a stále držel tvar. Díry naplním hojně směsí a mám plněné batáty hotové.

Dále si k batátům připravím přeliv. Ten udělám tak, že smíchám mandlové máslo, citronovou šťávu, datlový sirup, sůl a podle potřeby i vodu. Hotový přeliv nechte zatím v lednici odležet.

Nakonec připravím fazolky, které mám jako přílohu. Ty jsou hotové během pár minut. Kupuji totiž už hotové fazolové lusky připravené na páře, které se prodávají zamražené. Dám je tedy na pánev, přidám olej, sůl a koření. Zaklopím pokličkou a nechám na mírném plameni lehce podusit, ale jen tak, aby fazolky změkly ale neztratily svoji zelenou barvu.

Jednu půlku plněného batátu mám jako jednu porci. K němu přidám fazolové lusky, zasypu konopnými semínky a zaliju přelivem.