Recept na rebarborový koláč s jahodami vás překvapí úžasnou vláčností a příjemnou sladkokyselou chutí jahod a rebarbory, která jde krásně dohromady. Koláč můžete připravit i s jiným druhem ovoce, je to úžasně univerzální recept.
Dole máte i tip, jak koláč přizpůsobit špaldové nebo klasické mouce.
Jako vždy mám pro vás postup na rebarborový koláč s jahodami i natočený ve videu.
…
…
Rebarborový koláč s jahodami
forma 28 cm | SNADNÉ | 30 minut + pečení
- 100 g ovesných vloček (označené jako bezlepkové)
- 100 g jáhlové mouky
- 50 g pohankové mouky
- 80 g kokosového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- špetka mleté Bourbon vanilky
- 120 g kokosového jogurtu
- 30 g kokosového tuku
- 150 ml vody
na koláč
- 400 g čerstvých jahod
- 250 g rebarbory
- (můžete přidat lžíci tapiokové mouky)
drobenka
- 100 g rozmixovaných lískových ořechů
- 50 g kokosového cukru
- 30 g kokosového tuku
- lžíce jáhlové mouky
TIP: Pokud neřešíte lepek ve stravě a nemáte rádi bezlepkové varianty muk. Nahraďte mouky v celém poměru moukou špaldovou hladkou, případně klasickou pšeničnou hladkou.
INFO: Ovesné vločky jsou přirozeně bezlepkové, ale pokud máte bezlepkovou dietu, kupujte s označením bezlepkové. Většinou totiž oves zpracovávají mlýny, které zpracovávají i jiný druh obilovin (většinou pšenici) a tak není 100% jistota, že se v ovesných vločkách lepek neobjeví. Ovesné vločky s označením bezlepkové, jsou zpracovány mlýnem, který zpracovává pouze bezlepkové obiloviny.
…
Postup
Všechny sypké ingredience na koláč dejte do misky a důkladně promíchejte. Následně přidejte zbytek ingrediencí na těsto – kokosový jogurt, tuk a vodu. Vymíchejte hladké těsto a dejte jej stranou.
Následně si nachystejte drobenku. V misce si smíchejte rozemleté lískové ořechy, cukr, tuk a pokud se vám zdá drobenka příliš lepivá, přidejte lžící mouky.
Zapněte si troubu a nechte ji rozehřát na 170 °C.
Nakonec už jen očistěte a nakrájejte na kousky jahody a rebarboru.
Vezměte si formu na koláč a vymažte si ji trochou kokosového tuku. Následně do formy rozetřete hotové těsto, na něj rozložte jahody s rebarborou a vše zasypte drobenkou.
Takto připravený koláč dejte do rozehřáté trouby na 170 °C a pečte jej přibližně 40 minut.
Hotový koláč před podáváním nechte úplně vychladnout.
…
Koukněte také na postup ve videu. 🙂
Ahojky Aničko, jsem moc ráda že jsi zpátky s novým receptem ❤️! Našla jsem Tě o Vánocích díky zdravému cukroví a od té doby jsem vyzkoušela většinu tvých receptů a každý byl skvělý 😋😋! Instagram ani jiné soc. sítě nemám, takže jsem se jenom občas mrkla na blog, jestli se tu něco neobjeví, a dneska konečně 😀 Plánuješ i nějaké slané recepty? Já už sladké moc nepeču, protože pro ostatní je to „moc zdravé“ a nakonec to vždycky sežeru sama 😅
Měj se krásně, budu se těšit na další recept!
Anet
Jééé to mám obrovskou radost! Moc děkuji za tak krásnou zprávu.
Já doufám, že se mi povede minimálně jeden recept měsíčně dávat a postupem času třeba i víc. Slané recepty mám určitě v plánu. Další recept bude na kváskový chleba, o jehož recept je veliký zájem a další recepty budou sladké i slané :).