Konečně jsem zase tady na blogu a píšu vám další recept!. Od posledního uteklo už tooolik času. Skoro dva roky! A tolik se toho změnilo – jak v mém životě, tak tady v editoru webu :D.
Našemu Filípkovi byl 7.2.2021 rok! Věděla jsem, že musím upéct narozeninový dort, který si bude moci sníst celý sám (když bude chtít). Nakonec jsme jej snědli my, protože Filípek na „sladké“ moc není. Má rád jen samotné ovoce.
Recept jsem trochu upravila, protože v tom původním mi zbylo hodně surovin, takže jsem ještě dodělávala poháry (uvidíte ve videu). Takže teď je recept nastavený tak, že by to mělo vyjít tak akorát.
🌻
Dort k 1. narozeninám Filípkovi (narozeninový dort)
16 – 20 cm forma | příprava: několik hodin| SLOŽITĚJŠÍ
Korpus
- 250 g pohankové mouky
- 250 g jáhlové mouky
- 1 lžička sody
- 400 g jablečného pyré
- 200 g vlašských ořechů (pokud na ně dítě nemá alergii)
- 50 g kokosové mouky (doporučuju přidat pro vláčnost)
- 280 – 300 ml teplejší vody
Avokádovo-banánový krém
- 2 avokáda
- 2 banány
- 200 g borůvek (ty lesní, na barvu)
- 80 g kokosového tuku
Místo marmelády
- 300 g mražených broskví
🌻
Na postup koukněte do videa. 🙂
Nápad se mi moc líbil, protože jsem chtěla, aby si dcera na své oslavě taky mohla dát dortík. Na zkoušku jsem dort udělala z 1/2 dávky na stejnou formu. Za 70 min se mi korpus uvnitř dobře nepropekl (dle videa mi přijde celý suchý, já měla mokré mapy), i když po krajích byl už dost suchý. Navíc byl velmi hutný a i my s manželem jsme měli co dělat, abychom jej ukousli (a to už byl nějakou dobu v lednici i s krémem a pyré). Vrstvy po sobě kloužou, nedá se ani hezky ukrojit. Za mě pro takto malé dítě korpus bohužel nevhodný, budu se muset poohlédnout po jiném receptu.
Pěkný den, moc mě mrzí, že se dort nepovedl. Bohužel takhle z popisu nejsem moc schopná posoudit co se mohlo stát špatně. Podle toho co píšete byl asi přepečený. Také nevím, zda jste na tento druh muk zvyklí. Nikdy nebude těsto tak nadýchané jako s klasickými (pšeničnými) moukami. Pokud jste s nimi měli první zkušenost, mohli jste být překvapení a to se nedivým. Nicméně i tak to mělo být dost vláčné na to, aby se dort dal normálně jíst :D. Myslím si, že byl korpus přepečený a pouze ta „morká mapa“ byl asi zbytek vláčného těsta – které přirozeně (v této kombinaci muk) je hutnější.