
Jak pojmout Velikonoce zdravěji? Tahle otázka měla být hlavním tématem mého Velikonočního speciálku. Jenže někde to prostě jde a někde zase ne.
Velikonoční mazanec se mi povedl vymazlit tak, aby byl chutný, držel se tradičního receptu a byl v rámci možností „zdravý“. I když asi nic s moukou a cukrem nebude zdravé nikdy, ať se snažíte sebe víc :). Ale co, jsou Velikonoce!
Líbí se mi varianta, kdy do těsta přidáte co nejméně cukru a nahradíte část běžné mouky celozrnnou.
TIP: Zkoušela jsem nahradit celé množství celozrnnou špaldovou moukou a krásně to funguje 🙂
Mazanec
1 kus | příprava 20 minut + 3 hodiny kynutí + 50 minut pečení | PRACNĚJŠÍ
- 300 g bílé hladké mouky
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g cukru
- 250 ml mléka
- kostka droždí
- 3 žloutky od šťastných slepiček
- hrst brusinek nebo rozinek
- hrst vlašských ořechů + na posypání
- 120 g másla
- kůra z půlky bio citronu
- vejce od šťastné slepičky na potření
Jak přesně postupovat při výrobě této dobroty, uvidíte ve videu :).